Metkut powder / मेतकूट

This is a dry sauce that is easily make from the grains that are easily available at home. Metkut is one of the traditional, grains and spices powder. It is a great appetizer and Metakut lasts for many days.

                   👇मराठीत वाचण्यासाठी कृपया खाली पहा

 Metkut powder / मेतकूट
 Metkut powder / मेतकूट
 Ingredients:   

    1/2 Cup Chana Dal
    1/4 Cup Udad Dal
    2 tbsp Rice
    1/2 tsp Mustard Seeds
    3/4 tsp Cumin Seeds
    1 tsp Coriander Seeds
    1/4 tsp Fenugreek Seeds(methi)
    1/2 tsp Pepper
    2-3 Red Chillies
    1/3 tsp Turmeric Powder
    1/3 tsp Hing/Asafoetida
    1/3 tsp Soonth, Dry Ginger Powder
    2 Pods Green Cardamom.

Method:
  1. Over medium flame, heat a kadai (iron, preferable). 
  2. Dry roast each of the ingredients listed under to be roasted separately. Roast over medium heat to extract maximum flavour. Stir constantly for even roasting. 
  3. Set aside the roasted ingredients in a plate to cool. 
  4. Add the nutmeg, Chillies, turmeric, dry ginger, asafoetida, Pepper and cardamom seeds to the dry roasted ingredients. 
  5. Grind to a fine powder. 
  6. Use a fine mesh and sieve the Metkut powder. 
  7. Grind the coarse bits again. Repeat the sieve-and-grind process, if required. 
  8. Store Metkut in an air-tight bottle.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

साहित्य:

     1/2 कप चणा डाळ
     1/4 कप उडद डाळ
     2 चमचे तांदूळ
     1/2
चमचे मोहरी
     3/4
चमचे जिरे बियाणे
     1
चमचे धणे बिया
     1/4
चमचे मेथी बियाणे (मेथी)
     1/2
चमचे मिरपूड
     2-3 लाल मिरची
     1/3
चमचे हळद
     1/3
चमचे हिंग
     1/3
चमचे सुका आले पावडर
     2 फोड हिरव्या वेलची.

पद्धत:
  1. मध्यम आचेवर, कढई गरम करा.
  2. सगळ्या डा वेगवेगळ्या भाजून घ्या.  चव वाढवण्यासाठी मध्यम आचेवर भाजून घ्यावे. सतत नीट ढवळून रहवे. खमंग भाजावे पण जाळू नये.
  3. भाजलेले पदार्थ थंड होण्यासाठी ठेवा. 
  4. कोरड्या भाजलेल्या पदार्थांमध्ये जायफळ, मिरची, हळद, कोरडे आले, मिरपूड, हिंग आणि वेलची घाला आणि बारीक वाटून घ्या. 
  5. बारीक जाळी घेऊन मेटकूट पावडर चाळून घ्या. 
  6. मेतकटला बंद बरणीमधे ठेवा.

टिप्पणी पोस्ट करा

0 टिप्पण्या