alu wadi ( colocasia leaf roll ) / अळूवडी

 Eating colocasia leaves is extremely beneficial to your health. This vegetable is not very popular in the market. But, these leaves contain a lot of A, B, C, calcium, potassium and antioxidant, which are beneficial to your body. Therefore, incorporating it in the diet helps relieve many of the body's problems.

                                 👇मराठीत वाचण्यासाठी कृपया खाली पहा



alu wadi ( colocasia leaf roll ) / अळूवडी
alu wadi ( colocasia leaf roll ) / अळूवडी

Ingredients :

    Alu/colocasia leaves 3 to 4
    1 large bowl of chickpea flour
    1 tbsp Garlic paste
    1 tbsp Ginger paste
    2 tbsp Dry descendant coconut
    2 Green chili paste
    1 tbsp Cumin seeds
    1/2 tbsp White Sesame  
    1 tsp Lemon juice
    Salt to taste
    1 tbsp Turmeric
    Oil to fry


Method :

  1. First take the Alu/colocasia leaves and chop the vein or cut it. 
  2. Then add the chickpea flour, Garlic paste, Ginger paste, chili paste, lemon juice, salt, turmeric and water together in a fare paste. 
  3. Then take one by one leaf of alu and apply layer of the mixture. 
  4. Make a roll of about 4 leaves. 
  5. Then add water to a bowl and after it is heated, put the rolls of Vadi in the sieve and let it boil for 10  to 15  minutes. 
  6. Once the steamed bread has cooled, cut it with a knife and add it to the hot oil, shallow fry or dipfry according to taste. 
  7. serve with tomato sauce  and coconut.

Tips:

  1. You can add oil, hing, and mustard seeds to boiled almonds and eat them anyway. 
  2. Instead of deep frying, if you have shallow fry, it will be more crisp. 
  3. One of the important things is to take a large leaf of alu/colocasia leaves first and mix it with the prepared mixture. Lay it out as medium sized and small at the top. If the small leaf is taken as a base, the roll will not squeeze. 
  4. Do not use more than 5 leaves for one roll, so that the roll becomes thicker, it is not tightened and it is possible to leave oil in the frying pan. 
  5. The roll should be tightly tightened so that it will remain round and intact when fried or shaved.

----------------------------------------------------------------------------------

साहित्य:

    
3  ते 4 अळूची पाने
    
1 वाटी बेसन
     1 चमचा लसूण पेस्ट
     1
चमचा आले पेस्ट
     2 चमचे कोरडे
किसलेले नारळ
     2 हिरव्या मिरच्याची पेस्ट
     1
चमचा जिरे
     1/2 चमचा पांढरी तीळ
     1
चमचा लिंबाचा रस
     चवीनुसार मीठ
     1 चमचा हळद
     तळन्यासाठी तेल


पद्धत:
  1. प्रथम अळूची पाने घ्या आणि शिरा कापून घ्या. 
  2. नंतर एका भांड्यात बेसन , लसूण पेस्ट, आल्याची पेस्ट, मिरची पेस्ट, लिंबाचा रस, मीठ, हळद आणि पाणी एकत्र करा आणि एक घट्ट पेस्ट बनवून घ्या.
  3. नंतर अलूची एक पान घ्या आणि मिश्रणाचा थर लावा नंतर दूसरे पान त्याच्यावर ठेवा आणि मिश्रण लावा
  4. सुमारे 4 पानांचा एक रोल बनवा
  5. नंतर एका भांड्यात पाणी घाला आणि गरम झाल्यावर वडीचे रोल चाळणीत ठेवा आणि 10 ते 15 मिनिटे उकडून घ्या . 
  6. वाफवलेल्या रोल थंड झाल्यावर चाकूने कापून गरम तेलात तळून घ्या. 
  7. टोमॅटो सॉस आणि नारळच्या खिस सोबत सर्व्ह करा.

टिप्पणी पोस्ट करा

0 टिप्पण्या