This is a dry sauce that is easily make from the grains that are easily available at home. Metkut is one of the traditional, grains and spices powder. It is a great appetizer and Metakut lasts for many days.
👇मराठीत वाचण्यासाठी कृपया खाली पहा
Ingredients:
1/2 Cup Chana Dal
1/4 Cup Udad Dal
2 tbsp Rice
1/2 tsp Mustard Seeds
3/4 tsp Cumin Seeds
1 tsp Coriander Seeds
1/4 tsp Fenugreek Seeds(methi)
1/2 tsp Pepper
2-3 Red Chillies
1/3 tsp Turmeric Powder
1/3 tsp Hing/Asafoetida
1/3 tsp Soonth, Dry Ginger Powder
2 Pods Green Cardamom.
Method:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
साहित्य:
1/2 कप चणा डाळ
1/4 कप उडद डाळ
2 चमचे तांदूळ
1/2 चमचे मोहरी
3/4 चमचे जिरे बियाणे
1 चमचे धणे बिया
1/4 चमचे मेथी बियाणे (मेथी)
1/2 चमचे मिरपूड
2-3 लाल मिरची
1/3 चमचे हळद
1/3 चमचे हिंग
1/3 चमचे सुका आले पावडर
2 फोड हिरव्या वेलची.
👇मराठीत वाचण्यासाठी कृपया खाली पहा
Metkut powder / मेतकूट |
1/2 Cup Chana Dal
1/4 Cup Udad Dal
2 tbsp Rice
1/2 tsp Mustard Seeds
3/4 tsp Cumin Seeds
1 tsp Coriander Seeds
1/4 tsp Fenugreek Seeds(methi)
1/2 tsp Pepper
2-3 Red Chillies
1/3 tsp Turmeric Powder
1/3 tsp Hing/Asafoetida
1/3 tsp Soonth, Dry Ginger Powder
2 Pods Green Cardamom.
Method:
- Over medium flame, heat a kadai (iron, preferable).
- Dry roast each of the ingredients listed under to be roasted separately. Roast over medium heat to extract maximum flavour. Stir constantly for even roasting.
- Set aside the roasted ingredients in a plate to cool.
- Add the nutmeg, Chillies, turmeric, dry ginger, asafoetida, Pepper and cardamom seeds to the dry roasted ingredients.
- Grind to a fine powder.
- Use a fine mesh and sieve the Metkut powder.
- Grind the coarse bits again. Repeat the sieve-and-grind process, if required.
- Store Metkut in an air-tight bottle.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
साहित्य:
1/2 कप चणा डाळ
1/4 कप उडद डाळ
2 चमचे तांदूळ
1/2 चमचे मोहरी
3/4 चमचे जिरे बियाणे
1 चमचे धणे बिया
1/4 चमचे मेथी बियाणे (मेथी)
1/2 चमचे मिरपूड
2-3 लाल मिरची
1/3 चमचे हळद
1/3 चमचे हिंग
1/3 चमचे सुका आले पावडर
2 फोड हिरव्या वेलची.
पद्धत:
- मध्यम आचेवर, कढई गरम करा.
- सगळ्या डाळ वेगवेगळ्या भाजून घ्या. चव वाढवण्यासाठी मध्यम आचेवर भाजून घ्यावे. सतत नीट ढवळून रहवे. खमंग भाजावे पण जाळू नये.
- भाजलेले पदार्थ थंड होण्यासाठी ठेवा.
- कोरड्या भाजलेल्या पदार्थांमध्ये जायफळ, मिरची, हळद, कोरडे आले, मिरपूड, हिंग आणि वेलची घाला आणि बारीक वाटून घ्या.
- बारीक जाळी घेऊन मेटकूट पावडर चाळून घ्या.
- मेतकटला बंद बरणीमधे ठेवा.
0 टिप्पण्या