Eating colocasia leaves is extremely beneficial to your health. This vegetable is not very popular in the market. But, these leaves contain a lot of A, B, C, calcium, potassium and antioxidant, which are beneficial to your body. Therefore, incorporating it in the diet helps relieve many of the body's problems.
👇मराठीत वाचण्यासाठी कृपया खाली पहा
alu wadi ( colocasia leaf roll ) / अळूवडी |
Ingredients :
Alu/colocasia leaves 3 to 4
1 large bowl of chickpea flour
1 tbsp Garlic paste
1 tbsp Ginger paste
2 tbsp Dry descendant coconut
2 Green chili paste
1 tbsp Cumin seeds
1/2 tbsp White Sesame
1 tsp Lemon juice
Salt to taste
1 tbsp Turmeric
Oil to fry
Method :
- First take the Alu/colocasia leaves and chop the vein or cut it.
- Then add the chickpea flour, Garlic paste, Ginger paste, chili paste, lemon juice, salt, turmeric and water together in a fare paste.
- Then take one by one leaf of alu and apply layer of the mixture.
- Make a roll of about 4 leaves.
- Then add water to a bowl and after it is heated, put the rolls of Vadi in the sieve and let it boil for 10 to 15 minutes.
- Once the steamed bread has cooled, cut it with a knife and add it to the hot oil, shallow fry or dipfry according to taste.
- serve with tomato sauce and coconut.
Tips:
- You can add oil, hing, and mustard seeds to boiled almonds and eat them anyway.
- Instead of deep frying, if you have shallow fry, it will be more crisp.
- One of the important things is to take a large leaf of alu/colocasia leaves first and mix it with the prepared mixture. Lay it out as medium sized and small at the top. If the small leaf is taken as a base, the roll will not squeeze.
- Do not use more than 5 leaves for one roll, so that the roll becomes thicker, it is not tightened and it is possible to leave oil in the frying pan.
- The roll should be tightly tightened so that it will remain round and intact when fried or shaved.
----------------------------------------------------------------------------------
साहित्य:
3 ते 4 अळूची पाने
1 वाटी बेसन
1 चमचा लसूण पेस्ट
1 चमचा आले पेस्ट
2 चमचे कोरडे किसलेले नारळ
2 हिरव्या मिरच्याची पेस्ट
1 चमचा जिरे
1/2 चमचा पांढरी तीळ
1 चमचा लिंबाचा रस
चवीनुसार मीठ
1 चमचा हळद
तळन्यासाठी तेल
3 ते 4 अळूची पाने
1 वाटी बेसन
1 चमचा लसूण पेस्ट
1 चमचा आले पेस्ट
2 चमचे कोरडे किसलेले नारळ
2 हिरव्या मिरच्याची पेस्ट
1 चमचा जिरे
1/2 चमचा पांढरी तीळ
1 चमचा लिंबाचा रस
चवीनुसार मीठ
1 चमचा हळद
तळन्यासाठी तेल
पद्धत:
- प्रथम अळूची पाने घ्या आणि शिरा कापून घ्या.
- नंतर एका भांड्यात बेसन , लसूण पेस्ट, आल्याची पेस्ट, मिरची पेस्ट, लिंबाचा रस, मीठ, हळद आणि पाणी एकत्र करा आणि एक घट्ट पेस्ट बनवून घ्या.
- नंतर अलूची एक पान घ्या आणि मिश्रणाचा थर लावा नंतर दूसरे पान त्याच्यावर ठेवा आणि मिश्रण लावा
- सुमारे 4 पानांचा एक रोल बनवा
- नंतर एका भांड्यात पाणी घाला आणि गरम झाल्यावर वडीचे रोल चाळणीत ठेवा आणि 10 ते 15 मिनिटे उकडून घ्या .
- वाफवलेल्या रोल थंड झाल्यावर चाकूने कापून गरम तेलात तळून घ्या.
- टोमॅटो सॉस आणि नारळच्या खिस सोबत सर्व्ह करा.
0 टिप्पण्या