Dhapate / धपाटे

Dhapate is type of Maharashtrian roti /paratha made by using multi grain flours, herbs and spices. 
    2 cups jowar flour
    1 cup whole wheat flour
    1/2 cup gram flour
    8-10 garlic cloves crushed or mashed well
    1 teaspoon carom seeds(
Ajwain)
    1 onion (finely chopped)
    1 teaspoon red chilli powder
    1/2 teaspoon turmeric powder
    1/2 teaspoon sesame seeds
   
coriander leaves (finely chopped)
    Water
   
1 cup curd
    as needed Oil
    to taste Salt

Method :
 
  1. Place all the flours in a large bowl by sieving it once 
  2. Add the onions, carom, coriander leaves, garlic, sesame seeds and dry spices one by one 
  3. Mix well and then add the curd and salt 
  4. Add adequate water to make a soft dough 
  5. Keep the dough rested covered for 10 minutes (Remember the dough will have a different consistency from the roti dough, because of the lower gluten content. The other grains do not have so much gluten.)
  6. Post the resting period, grease your palms and make large lemon sized balls of the dough 
  7. Heat a teaspoon of oil on a non stick pan and start to roll one dough ball into a disc as thin as possible (using some flour to dust) 
  8. Once done, place the dhapate on the pan and cook like normal parantha till both sides show brown spots 
  9. Prepare all the dhapates the same way 
  10. Serve immediately after cooking them accompanied with pickles/curd.
 --------------------------------------------------------------
 
साहित्य:
     2 कप ज्वारीचे पीठ
     1 कप गव्हाचे पीठ
     1/2 कप हरभरा पीठ( बेसन )
     8-10 लसूण पाकळ्या चिरलेले किंवा
पेस्ट
     1 चमचे ओवा
(अजवाइन)
     1 कांदा बारीक चिरलेला
     1 चमचा लाल तिखट
     1/2 चमचा हळद
     1/2 चमचे तीळ
     कोथिंबीर बारीक
चिरलेली
     पाणी
    
1 कप दही
     तेल
     मीठ 

पद्धत:
  1. सर्व पीठ चाळून एका मोठ्या भांड्यात घ्या 
  2. त्यात कांदा, ओवा, कोथिंबीर, लसूण, तीळ आणि कोरडे मसाले घाला 
  3. नंतर दही आणि मीठ घालुन चांगले मिसळून घ्यावे  
  4. मऊ पीठ तयार करण्यासाठी पुरेसे पाणी घाला 
  5. कणिक 10 मिनिट ठेवा  
  6. 10 मिनिट नंतर पिठाचे लिंबाच्या आकाराचे मोठे गोळे बनवा 
  7. तवा गरम करा आणि पोळपाटावर किंवा परातीत भाकरी थापतो तसं धपाटं थापून घ्या. आणि तव्यावर चांगले तेल लावून भाजून घ्या  
  8. सर्व धापाटे याच प्रकारे तयार करा आणि लोणचे / दही सोबत गरम गरम खायला दया .

टिप्पणी पोस्ट करा

0 टिप्पण्या