Idli is very famous breakfast dish from South India. The ingredients used for the batter are parboiled rice and urad dhal.
The quantity of urad dhal in the batter decides the fluffiness of idlis.
If the urad dhal is less you get hard idlis and if it is more then you
get softer but flatter idlis. Grinding the batter has a lot of
techniques involved.
INGREDIENTS
- 2 cups rice
- 1 cup white urad dal
- 2 tsp salt
METHOD
- Wash the rice and dal separately. Soak them, separately, in enough water for 4-5 hours or overnight.
- Soak poha for 10 mins before grinding.
- Drain the rice and with little water, grind them to a coarse paste in the mixer.
- Drain the dal and again adding water little by little, grind it to a fine paste. While the rice paste is coarse, the lentil paste is very fine. Grind it till there are bubbles in the paste. Add water accordingly but not too much. Grind poha also.
- In a big bowl mix together the rice, poha and dal paste.
- This batter should be of thick dropping consistency. Keep the batter in a warm place for 8-10 hours (or overnight). The batter will rise and become sour.This entire passive process takes about 24 hours or so. Add salt when making idli and mix well.
-----------------------------------------------------------------------------
साहित्य :
- 2 कप तांदूळ
- 1 कप उडीद डाळ
- 2 चमचा मीठ
पद्धत :
- तांदूळ आणि डाळ स्वतंत्रपणे धुवुन घ्या. त्यांना वेगवेगळ्या भांड्यात , 4-5 तास किंवा रात्रभर पुरेसे पाण्यात भिजवा.
- तांदूळ आणि डाळ पिसण्यापूर्वी पोहे 10 मिनिटे भिजवा.
- तांदूळ आणि डाळी मधले पाणी काढून टाका
- तांदूळ आणि थोडेसे पाणी टाकून मिक्सरमध्ये खडबडीत पेस्ट बनवा.
- त्याचप्रमाणे डाळ आणि पुन्हा थोडेसे पाणी घालून बारीक वाटून घ्या. तांदळाची पेस्ट खडबडीत आणि डाळीची पेस्ट अगदी बारीक असावे
- नंतर पोह्याची पाणी घालून पेस्ट बनवून घ्या
- एका मोठ्या भांड्यात तांदूळ, पोहे आणि डाळ पेस्ट एकत्र मिसळा. हे पिठ घट्ट असावे. पिठ गरम ठिकाणी 8-10 तास (किंवा रात्रभर) ठेवा.
या संपूर्ण प्रक्रियेस सुमारे 24 तास किंवा जास्त वेळ लागतो. - इडली बनवताना मीठ घाला आणि मिक्स करा.
0 टिप्पण्या