Pumpkin pudding / भोपाळयाचा हलवा


Pumpkin halwa/ pudding recipe is a warm, rich, smooth pumpkin dessert , with the subtle aroma and taste of fennel seeds. 

                                             👇मराठीत वाचण्यासाठी कृपया खाली पहा


Pumpkin pudding / भोपाळयाचा हलवा
Pumpkin pudding / भोपाळयाचा हलवा

Ingredients: 

     500 g red pumpkin, peeled and grated
    250 g brown sugar or sugar
    50 ml Warm full fat milk
    4 tbsp ghee
    5-6 cardamoms, ground (1 tsp ground cardamom powder)
   
Almonds
    Khoya 1 tbsp (optional)


Method:

1. Heat up 1 tsp of ghee and then add the
Almonds until they have roasted and turned golden brown (2-3 mins). Remove and set to one side.

2. Add a little more ghee to the pan and saute the pumpkin for about 10 minutes. Add the milk, khoya and cook until the pumpkin has a dry consistency.

3. Stir in the sugar and turn the heat up and stir to evaporate any excess liquid. Stir in the remaining ghee and crushed cardamom. Once it has thickened it will starts to come away from the sides of the pan. Remove from the heat.

4. Once the halwa /pudding has cooled sprinkle with the toasted Almonds and serve at room temperature (a dollop of whipped cream goes really well with this too).

----------------------------------------------------------------------------------

साहित्य:

     500 ग्रॅम लाल भोपळा(किसलेले)
     250 ग्रॅम गु
किंवा साखर
     50 मिली दूध
     4  चमचे तूप
     5-6 वेलची (किंवा 1 
चमचे वेलची पूड)
     बदाम
     खोया 2 -3
चमचे (पर्यायी)

पद्धत:
  1. एक कढईत 1 चमचा तूप गरम करावे आणि नंतर त्यात बदाम टाकून तपकिरी रंगाचे होईस्तोवर तळून घ्या (साधारण 2 - 3 मिनिटे). बदाम तळाल्यास ते  एका भांड्यात काढून घ्या.
  2. आता त्या कढईत थोडे 3 चमचे तूप घालून भोपळा साधारण 10  मिनिटे परतावा. नंतर दूध, खोया घालून मिश्रण घट्ट होईपर्यंत शिजवा. 
  3. नंतर साखर आणि वेलची पूड टाकून चांगले परतत रहा आणि मंद आचेवर साखर मिसलेपर्यंत शिजुन घ्या. मिश्रण घट्ट झाल्यास आचेवरून काढा. 
  4. एकदा हलवा झाल्यावर तळलेले बदाम टाकून गरम गरम खायला द्या.

टिप्पणी पोस्ट करा

0 टिप्पण्या